ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

23.10.2025

Ботулізм - це небезпечне харчове отруєння, щоівиникйє при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі, який виробляються бактеріями Clostridium botulinum (спороутворюючі, це абсолютні анаеробні мікроорганізми, які живуть і ростуть тільки за відсутності кисню в середовищі). При цьому смак, запах і вигляд харчового продукту не змінюється. Спори присутні всюди у грунті, прибережних смугах, воді та можуть зберігатися багато років. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього приготування - потенційно небезпечними є усі продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неш лежним чином (м'ясо-, рибопродукти, рідше -овочі).

Перші симптоми' захворювання виникають через 12-24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми можуть виникнути раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Симптоми ботулізму найчастіше з'являються постуговр, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору - це «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів. Водночас виникає спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтанн і, подразнення в горлі

З метою попередження випадків захворювання необхідно дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму; додержуватися основних санітарно-гігієнічних празил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування; ретельно очищати, промивати проточною водою та просушувати Овочі, особливо гриби, витримувати температурний та технологічний режим при приготуванні Консервів, м'ясо-, рибопродуктів. Не купувати копчену, солену та в'ялену рибу, м'ясну продукцію на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та реалізується рез лабораторного контролю. Купуючи сушену та в'ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

За найменшої підозри на ботулізм негайно Звертайтеся до лікаря. Госпіталізація є обов'язковою незалежно від тяжкості перебігу захворювання,


"Кривий Ріг" 2023
Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати